Blog
Lektura, korektura, časovi srpskog jezika. Vaš lektor sa osmehom!

Jezik i hrana

Vanil-šećer čuda čini kada je ukus kolača u pitanju, sa njim se može uporediti jedino vanilin-šećer. Pravopis kaže da daju istu aromu.

Gotovo savršen ukus, a opet potpuno drugačiji, ima i dimljeno meso (ako vam ponude dimnjeno, nešto nije u redu).

Bilo da su kolači ili suvo meso u pitanju, ako ih pakujete npr. za putovanje, bilo bi odlično da ih vakuumirate (da, da, ako se već vakuum piše sa dva u, onda je red da i izvedenice poštuju isto pravilo).

Od kafe *za poneti do hrane *za pojesti, infinitiv trpi predlog uz sebe, a to uopšte ne bi trebalo da radi. Prema pravilu morao bi da ga se otrese, te da se lepo kaže – ponesite našu kafu ili ponesite našu hranu, kad već moramo da jedemo i pijemo u hodu.

Tekst je pisan za sajt recepti-kuvar.rs.

Marija Radović - radila sam kao voditeljka jutarnjeg programa na Radio Beogradu 202, zatim kao profesorka u srednjoj školi, ali je ljubav prema lektorskom poslu prevagnula. Sada sarađujem sa mnogo divnih ljudi koji pišu tekstove iz različitih oblasti. Volim da ispravljam, popravljam, prepravljam, stilizujem vaše tekstove dok ne ispadnu baš onako kako treba. Živim u svetu pravopisa, gramatike, rečnika, priručnika i ostalih korisnih knjiga. Propitujem decu dok ne zavole svaku glagolsku osnovu i padežni nastavak. Sarađujem sa svima koje zanima makar jedno slovo srpskog jezika. Ovaj sajt pokazuje deo mog karaktera.

Ostavite komentar