Blog
Lektura, korektura, časovi srpskog jezika. Vaš lektor sa osmehom!

Najbolji film ikada

Ovih dana je možda reč o Međuzvezdanom (Interstellar), novom Nolanovom filmu, ali mi ćemo se ipak zadržati na konstrukciji iz naslova.

Sve češće možemo čuti da je film najbolji ikada, jelo najukusnije ikada, žurka najbolja ikada… Nešto vam je tu čudno? Dobro je ako jeste. Za ovu konstrukciju sa prilogom ikada slobodno možemo reći da je nedovršena pošto ikad(a) mora stajati uz trpni pridev ili glagol.

Pogađate, pod uticajem engleskog jezika, preuzeli smo i svesrdno počeli da koristimo pomenutu konstrukciju. Da bismo ispravili grešku, dovoljno je da dodamo da je film najbolji ikada snimljen, prikazan, da je jelo najukusnije ikada napravljeno i sl.

Marija Radović - radila sam kao voditeljka jutarnjeg programa na Radio Beogradu 202, zatim kao profesorka u srednjoj školi, ali je ljubav prema lektorskom poslu prevagnula. Sada sarađujem sa mnogo divnih ljudi koji pišu tekstove iz različitih oblasti. Volim da ispravljam, popravljam, prepravljam, stilizujem vaše tekstove dok ne ispadnu baš onako kako treba. Živim u svetu pravopisa, gramatike, rečnika, priručnika i ostalih korisnih knjiga. Propitujem decu dok ne zavole svaku glagolsku osnovu i padežni nastavak. Sarađujem sa svima koje zanima makar jedno slovo srpskog jezika. Ovaj sajt pokazuje deo mog karaktera.

Jedan Komentar


  1. Jelica
    апр 16, 2015

    Prvi put citam vase tekstove, i odgovore, odusevljena sam. Kratko, jasno, ljubazno. Svaka cast. Pozdrav

Ostavite komentar