Blog
Lektura, korektura, časovi srpskog jezika. Vaš lektor sa osmehom!

Večerati ili večeravati, ručati ili ručavati

Ručati i večerati su među retkim glagolima koji su i svršenog i nesvršenog vida. To znači da mogu označavati radnju koja se završila, ali i onu koja traje (ili je trajala neko vreme). Iz ovoga se već nameće odgovor na pitanje koji oblik je ispravan. Oba.

Međutim, u srpskom jeziku obično postoji jedan oblik glagola koji označava završenu radnju, a drugi onu koja i dalje traje, te postoji težnja da se napravi razlika i u ovom slučaju tako da: ručati i večerati označavaju radnju koja je završena, a ručavati i večeravati nesvršenu radnju.

Ako smišljate jelo za ručak, preporučujemo ovaj recept, a za večeru salatu.

Marija Radović - radila sam kao voditeljka jutarnjeg programa na Radio Beogradu 202, zatim kao profesorka u srednjoj školi, ali je ljubav prema lektorskom poslu prevagnula. Sada sarađujem sa mnogo divnih ljudi koji pišu tekstove iz različitih oblasti. Volim da ispravljam, popravljam, prepravljam, stilizujem vaše tekstove dok ne ispadnu baš onako kako treba. Živim u svetu pravopisa, gramatike, rečnika, priručnika i ostalih korisnih knjiga. Propitujem decu dok ne zavole svaku glagolsku osnovu i padežni nastavak. Sarađujem sa svima koje zanima makar jedno slovo srpskog jezika. Ovaj sajt pokazuje deo mog karaktera.

Ostavite komentar