Blog
Lektura, korektura, časovi srpskog jezika. Vaš lektor sa osmehom!

Nadžak-baba

Ovaj izraz označava zlu, svadljivu osobu, to uglavnom svi znaju, ali šta znači ovo nadžak?

Ta reč se danas veoma retko koristi, pogotovo u gradovima, jer je nadžak staro, već odavno zaboravljeno oružje i oruđe. To je bio deo starinske bojeve opreme „starinsko hladno oružje (na dugačkoj dršci), vrsta buzdovana koji s jedne strane ima sekiricu, a s druge dugačke uši ili malj, čekić“, a zatim i „alatka takvog oblika“.

Nadžakom se tuklo u bitkama, ali se i njime grubo tesalo, cepalo, ponekad i kopalo.

Spajanjem reči nadžak (u naznačenom smislu) i baba (u pogrdnom značenju) nastao je izraz nadžak-baba da bi se njime označila žena opake naravi, oštrokonđa koja svojim zlim jezikom seče i udara kao nadžakom.

Izraz je kasnije, u proširenom značenju (džandrljiva osoba uopšte), prenesen i u književni jezik, iako je turcizam nadžak, koji stoji u njegovoj osnovi, uglavnom izašao iz upotrebe, pa je gotovo sasvim i zaboravljen.

Marija Radović - radila sam kao voditeljka jutarnjeg programa na Radio Beogradu 202, zatim kao profesorka u srednjoj školi, ali je ljubav prema lektorskom poslu prevagnula. Sada sarađujem sa mnogo divnih ljudi koji pišu tekstove iz različitih oblasti. Volim da ispravljam, popravljam, prepravljam, stilizujem vaše tekstove dok ne ispadnu baš onako kako treba. Živim u svetu pravopisa, gramatike, rečnika, priručnika i ostalih korisnih knjiga. Propitujem decu dok ne zavole svaku glagolsku osnovu i padežni nastavak. Sarađujem sa svima koje zanima makar jedno slovo srpskog jezika. Ovaj sajt pokazuje deo mog karaktera.

Ostavite komentar